TheoChat

A Dél Géniusza

 

   Olyan társadalomban szeretnék élni, ahol az ember megállhat az utcán vagy leülhet egy padra és örömmel, nyugodtan elbeszélgethet a többi járókelővel. Nagy közös ünnepeken venni részt – hangszeres zenére, énekszóra összekapaszkodva táncolni –, ahol az ünnep nem ideológiák, szólamok skandálásából, egymás túlkiabálásából vagy kifütyüléséből áll.

   Persze azt is szeretném, hogy a személyiség, az én határai(m)nak jogai mindeközben fennálljanak; tehát a modernség, városiasság és az ősi (népi, falusi) kultúrák egy olyan ötvözetére vágyom, ami tudtommal ma a földön nem létezik.

   A dél-európai  (mediterrán) térség emberének közvetlensége kézzel fogható. Lehet, hogy a „gyorsuló” világgal ez is változik, de az itt élő ember szemében a vidám cinkosság, a kedvesség és az érdeklődés fénye gyakran villan fel. A minap egy zadari közvécéből kifelé jövet a vécés néni – minden átmenet nélkül, de nem kevés közvetlenség és vidámság kíséretében – felhívta a figyelmemet, hogy nézzem csak meg, ott, nem messze, a piac egyik sarkában kismacskák születtek. Egyikünk sem beszél a másik nyelvén, ennek ellenére a néni csak mondta és mondta, mutogatásából értettem meg, mit szeretne. Életünkben először és utoljára találkoztunk, és ő nem akart mást, mint hogy én is tudomást szerezzek ezen jelentőségteljes eseményről. Egyszerűen olyan a mentalitása, hogy el akarja újságolni azt, ami neki örömet szerez.

  Köztudott, hogy a Földközi-tenger menti népek átlag életkora magas és ritkábbak a súlyos megbetegedések, mint mondjuk Közép-Európában. Ha az európai statisztikákra tekintünk, két fontos tényező befolyásolja az átlag életkor alakulását: az ország gazdasági helyzete, a lakosság anyagi körülményei, és – az éghajlattal összefüggésben – a lakosság életformája, étrendje, életrendje.[1]

   A déli népek jobb egészségi állapotának oka azonban nem csak a stresszmentes(ebb) életforma és a más táplálkozási szokások (zöldség, gyümölcs, olajbogyó, tenger gyümölcsei stb.); azt a más lelkület – a  nagyobb nyíltság – is okozza. Ezért fontos az, hogy aki komoly betegségből gyógyulni akar, nyíljon meg embertársai felé. Nem mondom, hogy azonnal teljes naivitással mindenki karjába kell omlani: a közvetlenség és a személyiség tisztelete nem ellentétes viselkedésformák. Úgy barátkozni, hogy – a természetes udvariasság és előzékenység hangoltságában maradva – az ember nagy csörtével ne trappoljon bele a másik magánéletébe, mégis saját gondolatait a Másik véleménye tükrében, valamint a Másik gondolatait saját magán átszűrve újraélje.

   Figyelj. Él benned egy angyal. Egy könnyű ruhájú, áttetsző fény-lény. Csak engedd, hogy a dolgok átáramoljanak rajtad – a napfény, a hullámok zaja, a kabócák cirpelése, a fenyőillat, a meleg szél – valahogy úgy, ahogy a tengervíz átmossa a parti köveket (és idővel el is hordja őket). Semmit sem kell erőltetni: erre tanít Dél géniusza. Az én könnyűvé válik, a máskor precízen kimért lineáris idő most lomhán elterül, a perc végtelenné tágul, és ez nem egyfajta magánvégtelen, mert mindenki hasonlót él meg itt, a tengerparton. Elringat a világ és ebből nem lehet kimaradni.

   Ezt a nem-görcsös, nem egy pontra összpontosító, szerteágazó, mindent egyformán, lazán és könnyen átfogó figyelmet kellene átvinni a hétköznapokra. Átfogó tekintet: a madarak tudnak így nézni, amikor tekintetük a látvány kerek egészébe olvad bele.


[1] 2008-as Eurostat adatok szerint az Európai Unió lakossága körében az egészségben eltöltött évek országonként mért átlagértéke a legmagasabb – kb. hatvanöt év – Bulgáriában, Írországban, Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Cipruson, Luxemburgban, Máltán, Svédországban, Izlandon és Norvégiában.  Ezek között hat mediterrán ország található (Olaszországról és Horvátországról nincs adat), de Írországban, Svédországban és Norvégiában is mindenütt ott a tenger és a lakosok sok halat fogyasztanak. Ugyanakkor alacsonyabb értékeket (kb. ötvenhat év) Németországban, a Balti-államokban és Közép-Európában találtak. (Forrás: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/)

a

1 thought on “A Dél Géniusza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.