TheoChat

Ég és Föld uniója

 

 

   A tudás, melyet újra és újra értelmezek, próbálok elsajátítani, az egység (unió, unitas) fogalma köré szerveződik. A szó e szövegekben több jelentéssel bír. Egyfelől jelenti az ember számos énszeleteinek harmonikus egységét, ami a paradoxon elviselésével kell együtt járjon. Ez az érettség jele: elviselni, hogy – mondjuk – egyrészt odaadó, Másokat szerető ember vagyok, másrészt sokszor olyan mindenki a számomra, mintha idegen volna, a hátam közepére sem kívánom senki igazságát, senki társaságát, senki segítségét és egyedül akarok lenni. Mindkettő én vagyok, mindkettőre szükségem van. A megfelelő időben és arányban kell élnem ezekkel a tulajdonságaimmal. Nem lehetek pl. örökké csak odaadó, van pillanat, amikor így kell szólni: – Most hagyjatok békén! Épp a kedvetekért kell kissé összerakjam magam!

   Másrészt az unió itt égi (szellemi, nagyívű, messze vágyó) és földi (profán, fizikai, pillanatnyi) késztetések és személyiségjegyek egységre törekvését is jelenti.

   Egy héber történet szerint a teremtéskor, talán még a nap megteremtése előtt létezett egy ún. ősfény, ami a későbbiekben – legalábbis részben –, mint az üveg,  ezer fényszilánkra „tört szét”. Az ember dolga ezeknek a szilánkoknak a megkeresése, gyűjtése, végül az ősfény helyreállítása. Mész az utcán, és észreveszed a szépséget. Örülsz neki, áldást mondasz rá magadban, hálát adsz: gyűjtöd a szétszórt szilánkokat. Észreveszed munkatársad váratlan kedvességét: gyűjtöd a szilánkokat. Meglátod egy koldus szemében a valódi hálát, miután pénzt adtál neki: gyűjtöd a szilánkokat.

   Ég és föld összeolvasztása életünkben, szemléletünkben, szellemünkben – végülis a legjobb értelemben vett alkímia – személyiségünk széttört szeleteinek újraegyesítését is megában foglalja.

   Először csak arra gondoltam, hogy olyan laza, szkeptikus, fanyar humorú szeretnék lenni, mint a vadnyugat régi és új hősei. De tudnám-e szerepemet olyan „jól” játszani, ahogy mondjuk Charles Bronson, Carlos Gallardo vagy Leonardo Dicaprio alakít? Valószínűleg nem, mert sem olyan „kemény” nem vagyok, sem olyan maccho, vagy éppen kíméletlen. Az enyém egy másik férfi-kép. Van benne erő, de lágyság is. (A szkepszis, a kétely sok esetben fontos, de semmilyen cinizmust nem erőltetek magamra.)

   Számomra a humorhoz, könnyűséghez, földi örömhöz vezető út Istent érintve tárul fel, az Istenhez vezető út viszont leginkább örömteli, játékos, humoros. Persze tudom, van filmszínész, aki ezt az alakot formázza: Peter Falk.

   Ez az unió. Rettenetesen szeretni a Nem-létezőt, a Mindig Mást, az ürességet, hogy e szeretet telítse fel, töltse meg a dolgokat, a világot színnel és értelemmel. A mindennapokban, percről-percre, mint a kicsi gyerekek. Akkor is, amikor fáj. A lehetetlen(nek látszó) lehetségesként felmutatása erőt ad.

Jelenet két énem között

SZÉL:         Mit hagyjak magam mögött ahhoz, hogy ne érezzem a súlyt, amikor élek, dolgozom, feladatom van, amikor írok?

KŐ:              Mit hordasz? Mi a súlyod?

SZÉL:        A szégyen, hogy megláthatnak: milyen vagyok valójában. Nem ilyen bátor és merész, mint amilyennek mutatom magam. Vagy vakmerőbb, mint amilyennek látszom. De lehet, hogy a hiányérzet, hogy nem mutattam meg magam. Kinevetnek a hátam mögött, mert félreismernek. És ez megint csak szégyen.

KŐ:             Ennyire te vagy a fontos?

SZÉL:    Igen, ki más lenne? Az a vágyam, hogy ismerjenek és szeressenek. Szeretném magam megmutatni, szégyen nélkül![1] Hogy igyák a szavaimat, hogy a tenyeremből igyanak! Hogy a szavaim által igazabb emberek legyenek, hogy a szavaim által igazabb ember legyek…

KŐ:          Ez merész és tágas. De önimádó is. A szavak nem a tieid. Honnan hozod őket?

SZÉL:     Nem tudom… A csendből, ahol születnek. Abból a néma tűzből, néma égből, ami a születés előtt érzett öröm.

KŐ:             Valaki adja őket neked?

SZÉL:       Hallgatom, talán a lények találkozásában jönnek létre. Ahogy a falevelek érintik egymást. De félek, hogy egyszer valaki vagy valami ellopja őket… És ez a tolvajlás már zajlik is.

KŐ:            Túl sok érzelem… Érzelgősség, erre-arra hajladozol! Állj szilárdan! Látod, régebben én is mindenhova akartam nézni egyidőben. De sosem sikerült. Mindig az egész képet látni. De már tudom, hogy ez nem megy. Ennyi.

SZÉL:       Túl okos vagy! Túl higgadt lettél az évek során. Hogy ne akarnám itt ezt az egészet, mindenkit, úgy, ahogy van, megszabadítani a terheitől?!

KŐ:          Akard, de ne minden áron. Csak lassan, mindig, ami épp az utadba kerül, ami előtted van. Légy most kicsit szellő.

SZÉL:     Nem tudom magam mögött hagyni a jövő forró vágyat, a jövő forró vágyát…

KŐ:             Az ember a múltban és a jövőben él, mondják. Hogy ez lenne a civilizáció, a nagy különbség az ember és a többi élőlény között. De a nap mindenkire, mindenre süt és nem is örökké. Arcom, meztelen, göcsörtös testem a nap felé fordítom és élvezek.

SZÉL:    Nekem cselekednem, mernem, akarnom kell! Ezt a receptet írták fel számomra a jótevőim, doktoraim! Hogy suhanjak előre.

KŐ:           Jól is mondták. De te erőlködve rohansz, kifulladsz, majd megint rohansz, pedig nyargalhatnál szabadon.

SZÉL:     Könnyű mondani… De hajt a félelem, hogy meghalok. Hogy túl korán… Buta dolog, hisz fiatal vagyok, de tudod, bármikor meghalhatok.

KŐ:           Ez nem számít. Vidd tovább, amit elkezdtél, lesz, ami lesz. Ne kérdezgesd magad, csiszolt tükreidbe nézve, hogy „megfelelő vagyok én erre és erre a feladatra?” Érezd és tudd, hogy mi az, amit csak te tudsz, amire csak te vagy képes. Ami a te helyed itt, a fényben. És abban legyél biztos, mint a szikla.

SZÉL:       A hang: a költészeté. A téma: az idő, a hazatérés. Ahogy vonul alattam a táj és a zeg-zugok, az árnyékok egyre ismerősebbek.

KŐ:            Vágyd a sikert és tegyél is érte. Az emberekhez írsz. Önmagadnak írsz, a láthatatlannak. A Tertemtőnek a teremtésről, részt kérve a teremtésben. Ebben nincs mit szégyellni.

SZÉL:          Te tökéletesnek gondolod magad?

KŐ:              Tessék?!

SZÉL:       Csak azért kérdem, mert néha úgy beszélsz. Mintha tudnád, hogy a szavaid honnan jönnek. Én viszont a tökéletlenség dalait szeretem énekelni. Azokat, amelyek sosem lesznek kész. A Teremtőnek, a teremtésről és az elmúlásról, részt kérve a teremtésben és megénekelve a pusztulást.

KŐ:               (énekel)

„Víz-torlasztó hegyfalak,
szél-botlasztó bércfalak
mit bánják, ha mállanak,
mit bánják ha porlanak. [2]

 

(Összekapaszkodnak, lassú táncba kezdenek.)

 

 ———————————–

   Ez történik. Egyszerre kívánok Szél és Kő – Vándor és Őrző – lenni. Őrző (családja és saját maga őre), aki a kamaszkodi vándor könnyed szellemiségét is magába olvasztja. Amikor univerzumom egyetlen ponttá zuhant össze, akkor újraindul a tágulás. Őrző vagyok, igen, imával, szavakkal, munkával őrzöm magam és szeretteim, de harcoljak-e az igazunkért, az egészségért, az érvényesülésért, vagy csak befogadó-elfogadó vándorlásban éljek?

   Amikor az egy kettő lesz megint, az a kétely ideje. Ilyenkor újra foglalkoztat a kérdés, hogy mi vagyok én inkább: harcos vagy vándor?

   Téged is szívesen megkérdeznélek, ha itt lennél most velem, nyájas Olvasó, mi vagy te inkább: harcos vagy vándor?

    Ma a harcos szerep a favorizáltabb, elterjedtebb a világ nagy részén.

   Eredeti értelmében a harcos (és hagyjuk most az útonállót, a gengsztert, a bűnözőt vagy a terroristát) – lovag: hősiesen küzd önmaga és mások boldogulásáért, a jobb jelenért és jövőért. Nem szégyelli, hogy profi fegyvertára van és ért a hadviseléshez, trükkök és cselek garmadája áll rendelkezésére, de ami a legfontosabb: nem (nagyon) fél a haláltól, mint a sok civil („szárazföldi patkány”), nem félti a rongyos életét. Életcélja az, hogy győzelemre juttassa „az ügyet”, életeket védjen, elfoglalja az ellenség hadállásait stb; és nem a békés, nyugodt polgári el-lét, ahogy azt pl. Paulo Coelho írja A fény harcosának kézikönyvében.

   A mai harcos – legalábbis felénk Nyugaton – az érvényesülés és az önérvényesítés piacán verekedő kapitalista. Sok esetben bizony ő sem félti a mocskos kis életét, de másokét sem nagyon védelmezi: 180 km/h-val hajt az autópályán, szorítja le gyengébb, kisebb, olcsóbb versenytársait. Ő az üldöző… Ha megkérdezed, nem félti-e az egészségét ebben a nagy hajtásban, azt fogja mondani:

  – Ne csináld már b….meg (vagy: ugyan már, uram), erre nincs idő! Kit érdekel?! Így is úgy is megdöglünk, nem? – Majd békülékenyen, cinkos félmosollyal: – Egyszer élsz!

   A vándor – tágan, szimbolikusan értett figurája – a történelem során a szerzetes (a lelki vagy / és valós ösvények vándora), a költő, a szent őrült; mindenféleképpen az az ember, aki ki kívánja emelni magát a tülekedő tömegből, szemlélőként, bölcsként élni az életét. Jó esetben őt sem nagyon érdekli a halál, mert az öröklét látomása vagy a pillanat szemlélete köti le. Lehetőleg nem küzd, mert az az életfilozófiája, hogy csak várni kell, az idő majd megérlel mindent. Rosszabb esetben azonban nem más, mint szerencsétlen, naív vagy álnaív üldözött, az üldöző komplementere, szépen kiegészítik ők egymást.

   A mai vándor – legtöbbször – a bölcselkedő, igazságosztó (ál)tudós, vagy a hedonista, aki rejtett depressziós, de lehet, hogy ő az állandóan panaszkodó, a nyilvánosan kihirdetett depresszióval küzdő, az áldozat, aki végignyafogja az életet.

   (Főképp a mesében) mindkét végpontnak létezik „tiszta” változata: a tiszta harcos és a tiszta vándor.

   De a valóságban inkább átmenetek vannak. Kicsit ez, kicsit az, tán egyik se…

  Érdekes lenne mindkét szerep végletét megerősíteni és összeolvasztani. Arra gondolok, miért ne lenne lehetséges megvalósítani a vándor és a harcos unióját, nem a langyos középútra, hanem az egységre törekedve? Teljesen vándorként és teljes értékű harcosként.

   Talán ha tudatosítom, hogy a társadalom és a természet harcmezein a boldogulás és az egész-ség keresői kénytelenek hadat viselni, nem tehetik le túl hosszú időre a fegyvert, akkor a szerep fokozatosan felolvad a tényleges cselekvés tüzében. Akkor a harcos a lélekben mind kevésbé fél. Már nem üldöző.

  És talán ha mindeközben a harcot a (keleti) harcművész érdeknélküliségével vívom, akkor a szerep fokozatosan felolvad a nem-cselekvés és az imagináció tüzében. Akkor a vándor a lélekben mind kevésbé fél. Már nem üldözött.

  Látható, milyen sok minden belefér egy ember személyiségébe… A sokféleség azonban nem feltétlenül zűrzavar, magán az emberen múlik, képes-e rendet tenni az ellentétes, egymásnak feszülő, vagy ellentétesnek tűnő minőségek között. A delphoi jósda felirata, az „ismerd meg önmagad” az ellentmondások elfogadását, lehetséges megértését is magában foglalja. Talán azért erősödik meg időről-időre társadalmainkban az idegengyűlölet (xenofóbia) és az általános embergyűlölet (mizantrópia), mert az embert – a maga természetes sokszínűségében, változékonyságában és változatosságában – nem tekintjük a természet részének, illetve az emberek jórésze fél a saját természetében megtapasztalt ellentmondásoktól, nem képes elfogadni és integrálni önmaga sokféleségét.


[1] „Szeretném magam megmutatni,
Hogy látva lássanak,
Hogy látva lássanak.” (Ady Endre)

[2] Weöres Sándor:  Rongyszőnyeg, 119. vers

a

26 thoughts on “Ég és Föld uniója

 1. Relatives qyv.ojaw.groovedoktor.ingyenblog.hu.vhl.vt multiparous trainee [URL=http://fitnesscabbage.com/prednisone-without-dr-prescription/ – prednisone 20 mg[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/xifaxan/ – xifaxan.com[/URL – [URL=http://jacksfarmradio.com/buy-prednisone-online/ – prednisone without a prescription[/URL – [URL=http://davincipictures.com/premarin/ – premarin on line[/URL – [URL=http://tamilappstatus.com/item/prednisone-buy/ – prednisone 20 mg what max per day[/URL – [URL=http://ossoccer.org/drugs/super-kamagra/ – super kamagra price at walmart[/URL – super kamagra [URL=http://clotheslineforwomen.com/cialis-5mg/ – walmart pharmacy cialis 20mg[/URL – [URL=http://takara-ramen.com/buy-aralen-online/ – aralen[/URL – [URL=http://davincipictures.com/glucotrol-xl/ – glucotrol xl generic[/URL – [URL=http://bestpriceonlineusa.com/cialis-20-mg/ – canada cialis[/URL – [URL=http://dallasmarketingservices.com/retin-a-cream/ – retin a cream[/URL – [URL=http://frankfortamerican.com/misoprost-without-a-prescription/ – misoprost without a prescription[/URL – [URL=http://chesscoachcentral.com/efavir/ – generic efavir at walmart[/URL – [URL=http://postconsumerlife.com/drugs/eli/ – cheap eli[/URL – [URL=http://homemenderinc.com/xtane/ – xtane best price[/URL – application, canteen, prednisone without dr prescription xifaxan capsules buy prednisone online no prescription premarin on line premarin prednisone buy buy super kamagra online canada buy cialis uk aralen order glucotrol xl online cialis from canada cialis dosage 20mg buy retin a misoprost without a prescription efavir online no script no prescription eli xtane rapidly, hub receptive, http://fitnesscabbage.com/prednisone-without-dr-prescription/ prednisone http://columbia-electrochem-lab.org/xifaxan/ xifaxan brand http://jacksfarmradio.com/buy-prednisone-online/ prednisone 20mg http://davincipictures.com/premarin/ premarin canada purchase premarin online http://tamilappstatus.com/item/prednisone-buy/ prednisone buy http://ossoccer.org/drugs/super-kamagra/ buy super kamagra online canada http://clotheslineforwomen.com/cialis-5mg/ tadalafil 20 mg from india http://takara-ramen.com/buy-aralen-online/ buy cheap aralen http://davincipictures.com/glucotrol-xl/ order glucotrol xl online http://bestpriceonlineusa.com/cialis-20-mg/ canada cialis http://dallasmarketingservices.com/retin-a-cream/ retin a cream http://frankfortamerican.com/misoprost-without-a-prescription/ misoprost online canada http://chesscoachcentral.com/efavir/ efavir http://postconsumerlife.com/drugs/eli/ eli http://homemenderinc.com/xtane/ xtane neurotransmitter decompressed infra-diaphragmatic you.

 2. Cure ref.yowc.groovedoktor.ingyenblog.hu.yao.ie denotes polypoid, reliability [URL=http://oliveogrill.com/drugs/zyloprim/ – zyloprim cheap[/URL – [URL=http://biblebaptistny.org/drugs/digoxin/ – digoxin overdose[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/cialis-jelly/ – cialis jelly[/URL – [URL=http://robots2doss.org/buy-lasix/ – lasix without a prescription[/URL – [URL=http://cerisefashion.com/xifaxan/ – generic xifaxan tablets[/URL – [URL=http://sci-ed.org/drugs/poxet/ – poxet[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/buy-cheap-calcium-carbonate/ – calcium carbonate lowest price[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/femara/ – femara best price usa[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/albuterol/ – generic albuterol from india[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/lescol-xl/ – lescol xl[/URL – [URL=http://ezhandui.com/buy-prednisone-online/ – prednisone[/URL – prednisone online [URL=http://postconsumerlife.com/drugs/kamagra/ – kamagra without a prescription[/URL – [URL=http://cerisefashion.com/neomercazole/ – where to buy neomercazole online[/URL – [URL=http://androidforacademics.com/clomid/ – buy generic clomid[/URL – [URL=http://sci-ed.org/drugs/slimex/ – slimex without a doctor[/URL – confused weak, buy generic zyloprim digoxin without a doctor cialis jelly online usa lasix on line xifaxan xifaxan poxet en ligne discount calcium carbonate femara albuterol lescol xl from india prednisone no prescription kamagra from canada neomercazole online usa cheap neomercazole online generic clomid tablets clomid price slimex buy in canada ultrasonic costodiaphragmatic embedded http://oliveogrill.com/drugs/zyloprim/ zyloprim without an rx http://biblebaptistny.org/drugs/digoxin/ digoxin for sale http://secretsofthearchmages.net/cialis-jelly/ cialis jelly http://robots2doss.org/buy-lasix/ dogs on lasix furosemide tablets http://cerisefashion.com/xifaxan/ xifaxan no prescription http://sci-ed.org/drugs/poxet/ poxet overnight http://columbia-electrochem-lab.org/buy-cheap-calcium-carbonate/ calcium carbonate http://columbia-electrochem-lab.org/femara/ femara best price usa femara online pharmacy http://columbia-electrochem-lab.org/albuterol/ albuterol order albuterol online http://secretsofthearchmages.net/lescol-xl/ lescol xl http://ezhandui.com/buy-prednisone-online/ prednisone http://postconsumerlife.com/drugs/kamagra/ kamagra http://cerisefashion.com/neomercazole/ neomercazole best price http://androidforacademics.com/clomid/ online generic clomid http://sci-ed.org/drugs/slimex/ slimex capsules macules, itch.

 3. On cyf.vcbl.groovedoktor.ingyenblog.hu.uyp.xt radionuclide neutrophilia, [URL=http://chesscoachcentral.com/lotrisone/ – lotrisone capsules for sale[/URL – [URL=http://panamacityjuniors.com/item/propecia-online/ – propecia[/URL – [URL=http://planninginhighheels.com/lisinopril-for-sale/ – cheapest lisinopril[/URL – [URL=http://ahecanada.com/prednisone-online/ – prednisone[/URL – [URL=http://sci-ed.org/drugs/trazodone/ – http://www.trazodone.com[/URL – [URL=http://historicgrandhotels.com/100-mg-viagra-lowest-price/ – viagra 100 mg best price[/URL – [URL=http://homeairconditioningoutlet.com/actos/ – pharmacy prices for actos[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/bactroban-ointment/ – generic for bactroban ointment[/URL – [URL=http://bestpriceonlineusa.com/prednisone/ – prednisone 20 mg[/URL – [URL=http://myonlineslambook.com/cilostazol/ – generic cilostazol canada[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/staxyn/ – buying staxyn[/URL – [URL=http://reubendangoor.com/super-kamagra-online/ – order super kamagra online[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/calcium-carbonate/ – calcium carbonate teeth[/URL – [URL=http://hackingdiabetes.org/levitra-generic/ – levitra buy[/URL – [URL=http://csharp-eval.com/plendil/ – plendil[/URL – breath- restrained, transdermal lotrisone lotrisone generic propecia without prescription lisinopril for sale prednisone online trazodone 100 mg viagra lowest price actos bactroban ointment walmart price 20mg prednisone purchase cilostazol online staxyn buy super kamagra calcium carbonate flake producer supplier levitra price plendil lidocaine, exaggerating distinguishing http://chesscoachcentral.com/lotrisone/ lotrisone capsules for sale http://panamacityjuniors.com/item/propecia-online/ buy online propecia http://planninginhighheels.com/lisinopril-for-sale/ lisinopril no prescription http://ahecanada.com/prednisone-online/ by prednisone w not prescription http://sci-ed.org/drugs/trazodone/ trazodone generic http://historicgrandhotels.com/100-mg-viagra-lowest-price/ 100 mg viagra lowest price http://homeairconditioningoutlet.com/actos/ actos prices http://secretsofthearchmages.net/bactroban-ointment/ where to buy bactroban ointment http://bestpriceonlineusa.com/prednisone/ prednisone 20 mil grams buy prednisone online http://myonlineslambook.com/cilostazol/ cilostazol.com http://columbia-electrochem-lab.org/staxyn/ staxyn generic pills http://reubendangoor.com/super-kamagra-online/ trimovate ointment ukash kamagra viagra super dulox force super kamagra http://columbia-electrochem-lab.org/calcium-carbonate/ calcium carbonate buy in canada http://hackingdiabetes.org/levitra-generic/ levitra buy http://csharp-eval.com/plendil/ plendil weeks’ dormant uncircumcised opinions.

 4. Excise iil.ijow.groovedoktor.ingyenblog.hu.hux.hd introducer [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/allopurinol/ – where to buy allopurinol online[/URL – [URL=http://thearkrealmproject.com/cialis-super-force/ – cialis super force generic canada[/URL – [URL=http://biblebaptistny.org/drugs/torsemide/ – torsemide brand[/URL – [URL=http://albfoundation.org/pharmacy-online/ – pharmacy[/URL – [URL=http://csharp-eval.com/indocin/ – cost of indocin tablets[/URL – [URL=http://fitnesscabbage.com/overseas-pharmacy/ – foreign pharmacy[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/albuterol/ – where to buy albuterol online[/URL – [URL=http://homeairconditioningoutlet.com/levitra-professional/ – levitra professional[/URL – [URL=http://bakelikeachamp.com/viagra/ – cheap viagra[/URL – [URL=http://scoutcampreviews.com/cialis/ – every day cialis[/URL – [URL=http://frankfortamerican.com/misoprost/ – misoprost overnight[/URL – [URL=http://livinlifepc.com/propecia/ – buy propecia[/URL – [URL=http://biblebaptistny.org/drugs/silvitra/ – silvitra to buy[/URL – [URL=http://frankfortamerican.com/bimatoprost/ – bimatoprost[/URL – [URL=http://redlightcameraticket.net/viagra-professional/ – non prescription viagra professional[/URL – exhausts allopurinol cialis super force without dr prescription usa torsemide brand pharmacy indocin pharmacy order albuterol online levitra professional without a prescription nebenwirkung von kamagra purchase cialis generic misoprost from canada propecia effectiveness silvitra best price usa bimatoprost online pharmacy http://www.viagra professional.com midaxillary http://columbia-electrochem-lab.org/allopurinol/ where to buy allopurinol online http://thearkrealmproject.com/cialis-super-force/ cialis super force http://biblebaptistny.org/drugs/torsemide/ torsemide canadian pharmacy http://albfoundation.org/pharmacy-online/ pharmacy online http://csharp-eval.com/indocin/ indocin generic http://fitnesscabbage.com/overseas-pharmacy/ pharmacy http://columbia-electrochem-lab.org/albuterol/ where to buy albuterol online http://homeairconditioningoutlet.com/levitra-professional/ levitra professional online canada http://bakelikeachamp.com/viagra/ buy viagra online http://scoutcampreviews.com/cialis/ cialis cialis india http://frankfortamerican.com/misoprost/ misoprost http://livinlifepc.com/propecia/ buy propecia propecia http://biblebaptistny.org/drugs/silvitra/ generic silvitra canada http://frankfortamerican.com/bimatoprost/ generic for bimatoprost http://redlightcameraticket.net/viagra-professional/ non prescription viagra professional urban record egg.

 5. Ischaemia uof.dktu.groovedoktor.ingyenblog.hu.ock.py noticed dermatographometer paralysed [URL=http://frankfortamerican.com/prednisone-10-mg-dose-pack/ – prednisone 10 mg dose pack[/URL – [URL=http://seoseekho.com/generic-levitra/ – vardenafil 20 mg[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/evista/ – evista generic pills[/URL – [URL=http://myonlineslambook.com/tretinoin-0,025/ – tretinoin 0,025 buy[/URL – tretinoin 0,025 buy [URL=http://a1sewcraft.com/zithromax-online/ – zithromax z-pak[/URL – [URL=http://thesteki.com/viagra-professional/ – viagra professional[/URL – [URL=http://myonlineslambook.com/pepcid/ – online generic pepcid[/URL – [URL=http://homeairconditioningoutlet.com/flonase-nasal-spray/ – flonase nasal spray without dr prescription[/URL – [URL=http://myonlineslambook.com/buspar/ – what is the medication buspar[/URL – [URL=http://redlightcameraticket.net/cymbalta/ – lowest price on generic cymbalta[/URL – cymbalta and headaches [URL=http://cerisefashion.com/nortriptyline/ – buy nortriptyline w not prescription[/URL – [URL=http://androidforacademics.com/zebeta/ – zebeta without a prescription[/URL – [URL=http://oliveogrill.com/buy-accutane-canada/ – accutane generic[/URL – [URL=http://myonlineslambook.com/zocon/ – lowest price zocon[/URL – cost of zocon tablets [URL=http://a1sewcraft.com/cialis-20-mg/ – cialis online no prescription[/URL – hypoglycaemics harmless prednisone generic canada buy levitra online evista capsules for sale tretinoin 0,025 buy buy azithromycin viagra professional pepcid brand flonase nasal spray information where to buy buspar online cymbalta and dalmane be taken together generic nortriptyline lowest price zebeta generic accutane zocon cialis online no prescription angular necrolysis, reputation http://frankfortamerican.com/prednisone-10-mg-dose-pack/ single dose prednisone http://seoseekho.com/generic-levitra/ generic levitra vardenafil 20mg levitra http://columbia-electrochem-lab.org/evista/ non prescription evista http://myonlineslambook.com/tretinoin-0,025/ tretinoin 0,025 buy http://a1sewcraft.com/zithromax-online/ zithromax http://thesteki.com/viagra-professional/ viagra professional viagra professional http://myonlineslambook.com/pepcid/ pepcid buy http://homeairconditioningoutlet.com/flonase-nasal-spray/ flonase nasal spray without dr prescription flonase nasal spray walmart price http://myonlineslambook.com/buspar/ order buspar online http://redlightcameraticket.net/cymbalta/ no prescription cymbalta http://cerisefashion.com/nortriptyline/ buy nortriptyline w not prescription http://androidforacademics.com/zebeta/ low price zebeta http://oliveogrill.com/buy-accutane-canada/ generic accutane accutane http://myonlineslambook.com/zocon/ zocon on line zocon overnight http://a1sewcraft.com/cialis-20-mg/ cialis denial, called wasting.

 6. Burkitt’s nso.reyz.groovedoktor.ingyenblog.hu.pqg.wo extensors pseudohypoparathyroidism, [URL=http://dallasmarketingservices.com/evista/ – evista online uk[/URL – [URL=http://oliveogrill.com/vardenafil-20-mg/ – levitra on line[/URL – [URL=http://myonlineslambook.com/arava/ – arava[/URL – [URL=http://chesscoachcentral.com/caberlin/ – buy caberlin online[/URL – [URL=http://impactdriverexpert.com/valtrex/ – valtrex[/URL – [URL=http://bakelikeachamp.com/item/diflucan/ – discount diflucan[/URL – [URL=http://sci-ed.org/drugs/retin-a/ – retin a[/URL – retin a to buy [URL=http://postconsumerlife.com/drugs/prednisone/ – prednisone canada[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/artvigil/ – artvigil[/URL – non prescription artvigil [URL=http://homeairconditioningoutlet.com/carafate/ – carafate.com[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/actos-without-a-doctors-prescription/ – actos best price usa[/URL – [URL=http://dallasmarketingservices.com/imitrex/ – cheapest imitrex[/URL – [URL=http://redlightcameraticket.net/depakote/ – lowest price generic depakote[/URL – [URL=http://center4family.com/buy-propecia/ – buy propecia[/URL – [URL=http://thearkrealmproject.com/lantus/ – lantus coupons[/URL – lasts evista for sale levitra coupons 20 mg levitra arava caberlin valtrex generic diflucan canada retin a online uk lowest prednisone prices artvigil carafate lowest price actos coupon generic imitrex canada depakote where to buy propecia online cheap lantus pills little-known faeces acceptance, http://dallasmarketingservices.com/evista/ buying evista http://oliveogrill.com/vardenafil-20-mg/ levitra super http://myonlineslambook.com/arava/ arava http://chesscoachcentral.com/caberlin/ caberlin http://impactdriverexpert.com/valtrex/ valtrex lowest price http://bakelikeachamp.com/item/diflucan/ diflucan diflucan http://sci-ed.org/drugs/retin-a/ retin a online uk http://postconsumerlife.com/drugs/prednisone/ prednisone http://secretsofthearchmages.net/artvigil/ artvigil without a prescription http://homeairconditioningoutlet.com/carafate/ carafate for sale carafate for sale http://secretsofthearchmages.net/actos-without-a-doctors-prescription/ actos http://dallasmarketingservices.com/imitrex/ generic imitrex http://redlightcameraticket.net/depakote/ depakote online usa http://center4family.com/buy-propecia/ generic propecia without prescription http://thearkrealmproject.com/lantus/ lantus coupons colchicine, rifampicin ablation.

 7. Cs, khx.pzbt.groovedoktor.ingyenblog.hu.pia.kw completion [URL=http://androidforacademics.com/clomid/ – generic clomid uk[/URL – [URL=http://frankfortamerican.com/strattera/ – strattera.com[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/actos-without-a-doctors-prescription/ – actos[/URL – [URL=http://redlightcameraticket.net/yaz/ – yaz[/URL – [URL=http://levitraca-vardenafil.com/ – levitra 20 mg[/URL – [URL=http://albfoundation.org/pharmacy-online/ – pharmacy[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/cadflo-without-pres/ – cadflo capsules for sale[/URL – [URL=http://davincipictures.com/bystolic/ – bystolic[/URL – [URL=http://seoseekho.com/pharmacy/ – canadian pharmacy online[/URL – [URL=http://frankfortamerican.com/exelon/ – exelon[/URL – [URL=http://washingtonsharedparenting.com/lyrica/ – buy lyrica online[/URL – [URL=http://secretsofthearchmages.net/artvigil/ – artvigil on internet[/URL – [URL=http://ossoccer.org/drugs/grifulvin/ – http://www.grifulvin.com[/URL – [URL=http://oliveogrill.com/drugs/aralen/ – discount aralen[/URL – [URL=http://chesscoachcentral.com/caberlin/ – caberlin[/URL – confusing obligatory reproduce generic clomid tablets strattera.com actos generic yaz uk levitra generic lowest prices buy cialis online canada pharmacy buy cadflo w not prescription prices for bystolic nexium pharmacy exelon buy online will high doses of lyrica help artvigil no prescription grifulvin discount aralen buy caberlin online nephropathy; http://androidforacademics.com/clomid/ clomid in canada buy generic clomid http://frankfortamerican.com/strattera/ strattera http://secretsofthearchmages.net/actos-without-a-doctors-prescription/ actos http://redlightcameraticket.net/yaz/ yaz online canada http://levitraca-vardenafil.com/ levitra 20 mg levitra 20mg http://albfoundation.org/pharmacy-online/ canadian online pharmacy http://columbia-electrochem-lab.org/cadflo-without-pres/ buy cadflo w not prescription cadflo capsules for sale http://davincipictures.com/bystolic/ bystolic from canada http://seoseekho.com/pharmacy/ pharmacy http://frankfortamerican.com/exelon/ exelon for sale http://washingtonsharedparenting.com/lyrica/ lyrica online http://secretsofthearchmages.net/artvigil/ artvigil without a prescription http://ossoccer.org/drugs/grifulvin/ buy grifulvin uk http://oliveogrill.com/drugs/aralen/ aralen http://chesscoachcentral.com/caberlin/ caberlin to buy art polyneuritis, essential, expansion.

 8. Pregnancy xig.stmb.groovedoktor.ingyenblog.hu.htq.yl secondary mania [URL=http://sci-ed.org/drugs/viagra/ – viagra brand[/URL – [URL=http://oliveogrill.com/drugs/reglan/ – reglan online[/URL – [URL=http://biblebaptistny.org/drugs/walmart-zantac-price/ – purchase zantac online[/URL – [URL=http://oliveogrill.com/drugs/aralen/ – aralen uk[/URL – [URL=http://freemonthlycalender.com/zestoretic/ – cheapest zestoretic[/URL – zestoretic generic [URL=http://frankfortamerican.com/zovirax/ – zovirax[/URL – [URL=http://redemptionbrewworks.com/cheap-viagra/ – online viagra[/URL – [URL=http://csharp-eval.com/amitone/ – low cost amitone[/URL – [URL=http://ossoccer.org/drugs/celebrex/ – cheap celebrex online[/URL – [URL=http://cerisefashion.com/cost-of-soft-tab-ed-pack-tablets/ – on line soft tab ed pack[/URL – [URL=http://columbia-electrochem-lab.org/cialis-super-active/ – probilin celemprex cialis super active[/URL – [URL=http://thegrizzlygrowler.com/aralen/ – aralen online[/URL – [URL=http://oliveogrill.com/plaquenil/ – plaquenil for sale overnight[/URL – [URL=http://ironvinepeekskill.com/levitra/ – levitra samples[/URL – [URL=http://thearkrealmproject.com/restasis-eye-drops/ – restasis eye drops generic pills[/URL – fibrinolysis order viagra online buying reglan online zantac on internet discount aralen zestoretic for sale zovirax online pharmacy viagra cheap amitone celebrex online generic celebrex cost of soft tab ed pack tablets telenovela vecinos capitulos cialis super active ciprofacin cialis super active online no script aralen online plaquenil cost levitra buy restasis eye drops uk perspective geneticists bra http://sci-ed.org/drugs/viagra/ viagra generic http://oliveogrill.com/drugs/reglan/ reglan http://biblebaptistny.org/drugs/walmart-zantac-price/ zantac http://oliveogrill.com/drugs/aralen/ aralen generic canada http://freemonthlycalender.com/zestoretic/ zestoretic for sale generic zestoretic http://frankfortamerican.com/zovirax/ zovirax http://redemptionbrewworks.com/cheap-viagra/ cheap viagra http://csharp-eval.com/amitone/ lowest price generic amitone http://ossoccer.org/drugs/celebrex/ celebrex information http://cerisefashion.com/cost-of-soft-tab-ed-pack-tablets/ generic soft tab ed pack from canada http://columbia-electrochem-lab.org/cialis-super-active/ buy melagenina plus online cialis super active circuma http://thegrizzlygrowler.com/aralen/ aralen http://oliveogrill.com/plaquenil/ plaquenil cost http://ironvinepeekskill.com/levitra/ levitra purchase buy levitra online http://thearkrealmproject.com/restasis-eye-drops/ buy restasis eye drops uk vomiting, filling eyebrow medically.

 9. online drugstore pharmacy canadian pharmacy viagra generic buy cialis true facts about viagra buy viagra in soho london watermelon rinds viagra viagra canadian pharmacy ervas medicinais viagra natural
  cost of daily dose cialis cialis supplier pharmacy australia cialis cialis 5mg 10mg 20mg effet indesirable du cialis online cialis buy el viagra cura la disfuncion erectil ghb in combinatie met viagra using expired viagra medication wirkungsdauer viagra 50mg
  canada drugs pharmacy pharmacy online cheap canada pharmacy pharmacy online shopping pharmacies shipping to usa generic cialis 2020 cipla cialis genuine cialis no prescription comparar cialis e viagra better erection cialis or viagra
  different names of viagra reasons why viagra doesnt work comprar viagra en ebay le viagra est t il en vente libre cialis medication national pharmacies online canadian pharmacy review online canadian pharcharmy canadian pharmaceuticals online safe
  generic cialis soft lowest prices cialis softtab how works online cialis buy cialis samen met viagra viagra natural homeopatico can i take viagra after a few drinks
  canadia online pharmacy canadian pharmacy online viagra compound pharmacy canada pharmacy generic cialis available viagra generic canadian pharmacy
  viagra generic online pharmacy canadian pharmacy cialis 20mg national pharmacies online cialis online buy medical pharmacies best online international pharmacies pharmacy on line
  viagra rezeptfrei auf mallorca levitra or viagra which is best buy generic viagra from india online cialis generic bigger erection on viagra viagra bula infarmed
  cialis from india tadalafil is viagra better or cialis canada pharmaceuticals camp descalade sp cialis cialis 20 mg 4 comprimidos precio
  wo am besten cialis kaufen navarro pharmacy miami canada drugs online generic viagra online
  http://Dr.Ess.Aleoklop.Ahref%3Dmailto:e@www.your-hoster.de/info.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2Fcanadianpharmacyonl.com%2Fcategories%2FOther%2FPlaquenil%3Ehydroxychloroquine+200mg%3C%2Fa%3E
  New price of viagra in canada cialis generic pharmacy online Buy drugs online from india comprar viagra natural espana Viagra cheap fast delivery canada pharmaceuticals Online prescription viagra buy online best online international pharmacies Get viagra hoeveel kost viagra bij apotheek Delivery pharmacy dubai cialis generic pharmacy online Viagra no pres apollo pharmacy online Where can you buy genuine viagra online viagra amg Does viagra work is viagra covered under insurance policies Shoppers drug mart pharmacy canada online pharmacy busted 6900ff5

  what is better viagra or cialis or levitra cialis vs viagra performance cialis heart problems does cialis help premature ejaculation viagra cialis precos cialis 30 cialis useage waar kun je cialis kopen viagra levitra cialis pharmacist prescription drug cost of daily cialis prescription does cialis work overnight cialis soft take cabergoline and cialis together customer reviews of generic cialis forum cialis et viagra cialis pills tadalafil under tongue dissolve super discount pack (viagra cialis) 180 pills 174$ cialis 5 mg online pharmacy taking 10mg cialis daily precios de cialis generico
  mexican rx cialis low price Buy terramycin online que es mejor cialis viagra levitra prednisone cialis combine venta de cialis
  canadian pharmacy canadian pharmacy king online pharmacy buy viagra pharmacy 100mg Buy super avana online thuoc tang luc viagra
  cialis 5 mg te koop online cialis purchase cardarone combien faut il prendre de viagra
  viagra effects on females ne kelljen viagra viagra y muerte subita buy valtrex where can i get natural viagra viagra high heart rate how many times to take viagra before it works

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.